Trump, Αμυντικές Δαπάνες του ΝΑΤΟ

Οι ασυνεπείς σύμμαχοι και η συνεπέστατη Ελλάδα (Μέρος 5) 



Του Κωνσταντίνου Γαλιώτου



Οι αριθμοί – εκθέτες παραπέμπουν στις υποσημειώσεις του εκάστοτε Μέρους 1,2,..,ν της αλληλουχίας των άρθρων.

Αρκτικόλεξα -  ακρωνύμια - βραχυγραφίες - συντομογραφίες 

Ελληνόγλωσσες:ΑΕΧΔΚ: Ακαθάριστο Ενοποιημένο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης (=ΔΧ). ΑμΔαπ: Αμυντικές Δαπάνες. ΓΚ: Γενική Κυβέρνηση. ΔΧ: Δημόσιο Χρέος (=ΑΕΧΔΚ). ΕΕ: Ευρωπαϊκή Ένωση. ΕθνΑμ: Εθνική Άμυνα. ΕθνΑσφ: Εθνική Ασφάλεια. ΕθνΔημΑμΔαπ: Εθνικές Δημόσιες Αμυντικές Δαπάνες. ΕΛΙΑΜΕΠ: Ελληνικό Ίδρυμα Αμυντικής και Εξωτερικής Πολιτικής. ΕΣΣΔ: Ένωση Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών. ΕΥΠ: Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών. ΕΧΣΘΧ: Εθνική Χωρική Στρατηγική για τον Θαλάσσιο Χώρο. ΗΒ: Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. ΗΠΑ: Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. ΘΧΣ: Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός. κ--μ: κράτος-μέλος. ΚΥΠ: Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών. ΚΥΣΕΑ: Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας. Πληροφοριών. ΜΠΑΕ: Μακροπρόθεσμος Προγραμματισμός των Αμυντικών Εξοπλισμών  (για τις Ένοπλες Δυνάμεις). NATO: Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου.  ΝΠΔΔ: Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου. ΝΠΙΔ: Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Ό.π.: Όπου (λ.χ υποσημείωση, παράγραφος, κ.λπ.). ΥΠΕΞ: Υπουργείο Εξωτερικών. ΥΠΕΘΑ: Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. ΥΠΕΘΟΟ: Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

(β) Ξενόγλωσσες: EU: European Union. PD: Public Debt. CGGGD: Consolidated General Government Gross Debt (=PD). EDP: Excessive Deficit Procedure. NATO: North Atlantic Treaty Organization.  

 

ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ ΤΗΣ ΣΕΙΡΑΣ

 

1. Άρθρο 382 (νέα αρίθμηση), Μέρος 1.

(σύνδεση: https://vrilissiotikanea.blogspot.com/2025/02/trump.html#more)

2. Άρθρο 383 (νέα αρίθμηση), Μέρος 2.

https://vrilissiotikanea.blogspot.com/2025/03/trump-2-12.html

3. Άρθρο 384 (νέα αρίθμηση), Μέρος 3.

(εμβόλιμο άρθρο για την 25η Μαρτίου, την Εθνικο-Απελευθερωτική Επανάσταση του 1821 και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου).

https://www.vrilissia.eu/2025/03/trump.html

4.  Άρθρο 385 (νέα αρίθμηση), Μέρος 3.

https://www.vrilissia.eu/2025/04/trump.html

Συνέχεια από  παρ. ΙΙΙ.1.2 προηγουμένου άρθρου 385

 

ΙΙΙ.1.3  Για το «φόβο των Ιουδαίων (κατά το Ιωάννη Ευαγγέλιο)» και επειδή «κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν» που είπε ο Ιπποκράτης,  η Ελλάδα ως ένα Ανάδελφο Κράτος - Έθνος μεριμνά, φροντίζει και προνοεί για  όλα τα προαναφερθέντα ζητήματα που συνδυαστικά και διαλειτουργικά παραπέμπουν στους τομείς της ΕθνΑμ και της ΕθνΑσφ.

Πρόκειται για ένα πολυθεματικό ζήτημα το οποίο εκτυλίσσεται και λαμβάνει χώρα στο πλαίσιο των αυτοτελών (αποκλειστικών και διακριτών) αρμοδιοτήτων λ.χ. του ΥΠΕΘΑ, του ΥΠΕΞ  και των άλλων κατά περίπτωση Υπουργείων και Φορέων Εξουσίας καθώς και των συνδυασμένων διατομεακών και διαλειτουργικών συναρμοδιοτήτων (συμπράξεων, συνεργειών, διεπαφών) πολλών Φορέων Εξουσίας λ.χ. των συναρμόδιων Υπουργείων, του «πρωθυπουργικο-κεντρικού primus solus και όχι primus inter pares ως θα όφειλε να ισχύει σε μια ευνομούμενη Πολιτεία Επιτελικού Κράτους1 καθώς και πολλών άλλων Θεσμικών Οργάνων της «απειράριθμης και χαοτικής» Γενικής Κυβέρνησης (ΓΚ)2 της χώρας που διέπεται από ένα χαώδες, περίπλοκο και μπερδεμένο Δικαιικό Σύστημα το οποίο είναι υποτελές (εναρμονισμένο, προσαρμοσμένο, δεσμευμένο) στο ακόμη περισσότερο χαοτικό και πολύ πιο αποκρουστικό «γραφειοκρατικό νομικο-πολιτικό κατασκεύασμα οικονομικών συμφερόντων» της ούτως ειπείν Ευρωενωσιακής Βαβελικής Κοινοπραξίας των 27 κ-μ.

Η Ευρωενωσιακή Βαβελική Κοινοπραξία είναι ένα «κατασκευασμένο ιδεολογήμα ή μόρφωμα και όχι μια Υψιπετής Ιδέα (Ιδεώδες,Ιδανικό)».  Ως  γνωστόν το ευρω-μόρφωμα θα εορτάσει τυπικά και «ευλογώντας τα γένια του» την επέτειο της δημιουργίας του στις 9 Μαΐου (μετά από την ad hoc έγκριση των ΗΠΑ) με τον κλασικό, στερεότυπο, πομπώδη, παραδοσιακό, δημαγωγικό, αναληθή, κενόδοξο, ματαιόδοξο, βαρετό, πληκτικό και ανιαρό τρόπο όπως συνηθίζεται να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις των κάθε λογής κατασκευασμένων ιδεο-μορφωμάτων σε ότι αφορά στη façade (πρόσοψη) μορφή που εξωτερικεύουν και όχι στο αληθές περιεχόμενο αυτών (συμπεριλαμβανομένων και των πάσης φύσεως επαχθών dessous).

Αξίζει να ανοιχθεί μια παρένθεση και να επισημανθεί ότι αντ΄ αυτής της βαρετής επετειακής ρουτίνας θυμίζει Opera Buffa και Commedia dell΄arte είναι ορθότερο στις 9 Μαΐου  να εορτάζεται ένα σπουδαίο γεγονός το οποίο πραγματικά αξίζει να μνημονεύεται στην Παγκόσμια Ιστορία και ειδικά στην ένδοξη Ελληνική Ιστορία.

Πρόκειται για την επέτειο της λήξης του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ευρωπαϊκή Ήπειρο (όχι σε όλο τον κόσμο μέχρι την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας που επήλθε μετά τη ρίψη από τις ΗΠΑ των ατομικών βομβών στη Hiroshima και στο Nagashaki) με τη μεγαλειώδη και θριαμβευτική νίκη των Συμμαχικών Δυνάμεων ΗΠΑ, ΗΒ και ΕΣΣΔ και τον εξευτελισμό των διεστραμμένων  κανιβάλων του Γερμανοναζισμού και του Φασισμού οι οποίοι παραδόθηκαν στους συμμάχους «άνευ όρων (δίνοντας γῆν καί ὕδωρ ως παλικάρια της φακής που ήταν)» και πετάχτηκαν στον «σκουπιδοτενεκέ τη ιστορίας».

Ως συνελόντι ειπείν (χωρίς πολλά λόγια, σε συντομία, κοντολογίς) η Ελλάδα διέπρεψε και ξεχώρισε σε αυτόν τον συμμαχικό αγώνα (όπως αναλύθηκε και στα προηγούμενα μέρη  της αλληλουχίας των άρθρων) αφού είναι urbi et orbi γνωστόν ότι:

(α) Εάν δεν υπήρχε η ανδρεία των Ελλήνων και η γενναιοψυχία τους, η έκβαση του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου θα ήταν αβέβαιη, Winston Churchill,και

(β) Χάριν της ιστορικής αληθείας οφείλω να διαπιστώσω ότι μόνον οι Έλληνες, εξ όλων των αντιπάλων οι οποίοι με αντιμετώπισαν, πολέμησαν με παράτολμον θάρρος και υψίστην περιφρόνησιν προς τον θάνατον», Adolf Hitler

Κλείνοντας την παρένθεση και επανερχόμενοι στο θέμα τα δυο θεσμικά όργανα των τομέων της ΕθνΑμ και της ΕθνΑσφ της Ελληνικής Πολιτείας  είναι το ΚΥΣΕΑ (Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, υπό τη σημερινή του μορφή) και η ΕΥΠ (Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, επίσης υπό τη σημερινή της μορφή).

Στο hic et nunc (εδώ και τώρα) μέρος της αλληλουχίας των άρθρων με θέμα τις ΕθνΔημΑμΔαπ και τις ΑμΔαπ του ΝΑΤΟ το αφηγηματικό αντικείμενο περιορίζεται στο ΚΥΣΕΑ παραθέτοντας μια πολύ σύντομη αναφορά στην ΕΥΠ.

ΙΙΙ.1.4 Το ΚΥΣΕΑ  δημιουργήθηκε το 1986 από την κυβέρνηση του αειμνήστου Ανδρέα Παπανδρέου με τίτλο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ) το οποίο ήταν το ανώτατο όργανο λήψης αποφάσεων σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Αμυντικής Διπλωματίας και Εθνικής Άμυνας της Ελληνικής Πολιτείας.

Το νέο ΚΥΣΕΑ με τον τίτλο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας είναι το διάδοχο σχήμα του προηγουμένου ΚΥΣΕΑ (αμφότερα έχουν το ίδιο ακρωνύμιο) το οποίο ιδρύθηκε το 2019 από την κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο νέος Φορέας ως Συλλογικό Κυβερνητικό Όργανο και Κυβερνητικό Συμβούλιο νομικά υπάγεται στο Επιτελικό Κράτος που έχει ως πολιτικό προϊστάμενο (post hoc υπεύθυνο και συνυπεύθυνο για όλα τα πεπραγμένα είτε αυτά είναι θετικά είτε αρνητικά) αυτόν τούτο τον ίδιο τον πρωθυπουργό (Ό.π. υποσημείωση {1(α)} και πιο συγκεκριμένα τα Άρθρα 8 παρ. 5 και Άρθρο 9 του σχετικού νόμου).

Στο νέο ΚΥΣΕΑ συμμετέχουν και συναποφασίζουν (ως συνυπεύθυνοι έναντι του νόμου) όλοι οι καθ΄ ύλην αρμόδιοι Αξιωματούχοι του Κράτους-Έθνους σε επίπεδο ΕθνΑμ & ΕθνΑσφ, ήτοι: o Πρωθυπουργός, ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας.

Στο Άρθρο 23 του νόμου για το Επιτελικό Κράτος περιγράφεται η Γενική Γραμματεία του Πρωθυπουργού στην οποία inter alia προβλέπεται η σύσταση Γραφείου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας  το οποίο είναι αρμόδιο για την υποστήριξη του Πρωθυπουργού και του ΚΥΣΕΑ.

Με απόφαση του πρωθυπουργού3 στο ΚΥΣΕΑ συμμετέχει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού χωρίς δικαίωμα ψήφου ενώ  Καθήκοντα Γραμματέα του ΚΥΣΕΑ ασκεί ο Προϊστάμενος του Γραφείου Συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας.

Με το πολύ πρόσφατο Προεδρικό Διάταγμα 38/2025 - ΦΕΚ 63/Α/28-4-2025 συστάθηκε Γενική Γραμματεία Εθνικής Ασφάλειας του Επιτελικού Κράτους η οποία έχει ως αποστολή την ενημέρωση και την υποστήριξη του Πρωθυπουργού καθώς και του ΚΥΣΕΑ επί θεμάτων που άπτονται της ασφάλειας της χώρας και ιδίως σε ότι αφορά στην εκπόνηση, στην επικαιροποίηση και στην έγκριση της Στρατηγικής Εθνικής Ασφάλειας της Ελλάδας.

Στη θέση του Γενικού Γραμματέα τοποθετήθηκε ο γνωστός και μη εξαιρετέος κ. Θάνος Ντόκος (πρώην αναπληρωτής σύμβουλος και αργότερα σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας καθώς και πρώην Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ).

Ειρήσθω εν παρόδω, το ΕΛΙΑΜΕΠ επιδέχεται πολλών αρνητικών κριτικών και καυστικών σχολίων από πολλές γωνίες θέασης που δεν θα αναλυθούν (προσώρας) εδώ.

Κατά τη γνώμη του υποφαινόμενου (με τη λογική και την παρησσία του «Ελεύθερου γαρ εστι ταληθή λέγει», Μένανδρος) αυτή η νομοτυπική κυβερνητική πράξη δεν είναι τυχαία.

Γίνεται για να τεθεί σε αυστηρή επιτροπεία και παρακολούθηση ο Υπουργός ΥΠΕΘΑ κ.Ν. Δένδιας ο οποίος έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής με επιδραστικότητα και επιρροή που ξεπερνούν τα στενά όρια του κόμματος της ΝΔ και ο οποίος αναμφίβολα είναι ένας πολύ ισχυρός πόλος εντός του κόμματος θέτοντας τις βάσεις για τη διεκδίκηση της Προεδρίας της ΝΔ άμα, όταν και οπόταν αυτό απαιτηθεί από τις εξελίξεις (Ό.π. παράγραφοι και εδάφια υποσημείωσης {2}).

Κλείνοντας την παράγραφο υπενθυμίζεται ότι πολύ πρόσφατα (16/2/2025) το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε το Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) των Ενόπλων Δυνάμεων για την περίοδο 2025-2036 (Ό.π. υποσημείωση 2(iii)) στον οποίο συμπεριλαμβάνεται και η αγορά της 4ης Φρεγάτας Belharra4. Υπόθεση η οποία είχε και την έγκριση της αρμοδίας Επιτροπής της Βουλής που είναι η Ειδική Διαρκής Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων.

ΙΙΙ.1.4 Όπως προαναφέρθηκε στο τέλος της παραγράφου III.1.3 η περί ης ο λόγος ΕΥΠ με τους διαφορετικούς τίτλους που είχε στη δαιδαλώδη και ταραγμένη μακρόχρονη ιστορία της η οποία ξεκινά με το όνομα Τμήμα Πληροφοριών του Υπουργείου Εσωτερικών από το 1908, δεν αποτελεί αντικείμενο αναφοράς στην παρούσα μονογραφία.

Μερικά μόνον στοιχεία που αναφέρονται στα έργα και στις ημέρες της ΕΥΠ είναι τα ακόλουθα:

(I) Με πιο σύγχρονη μορφή της ο φορέας τροποποιήθηκε με πολιτικούς όρους και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση του αειμνήστου Ανδρέα  Παπανδρέου το 1981 διατηρώντας τον παλαιότερο και πολύ κακόφημο τίτλο ΚΥΠ (Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών) και το 1986 μετονομάσθηκε σε «Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών» (ΕΥΠ).

(ΙΙ) Η ΕΥΠ υπάγονταν κατά περιόδους σε διάφορα υπερκείμενα Θεσμικά Όργανα (παλαιότερα σε Πρωθυπουργούς, μετά σε διάφορους Υπουργούς), δηλαδή σε συνυπεύθυνους και συνοδοιπόρους Πολιτικούς Προϊσταμένους.

Τελικά πέρασε ξανά στην υπαγωγή του Πρωθυπουργού το 2019 με το νόμο για το Επιτελικό Κράτος (Ό.π. υποσημείωση {1(α)}) σύμφωνα με το άρθρο 21 για τη σύσταση και τη διάρθρωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης (παρ. 4) της οποίας η αποστολή είναι η υποστήριξη του Πρωθυπουργού στην ενάσκηση των κατά το Σύνταγμα καθηκόντων του ούτως, ώστε να διασφαλίζεται η συνοχή και η επιτελεστικότητα (αποτελεσματικότητα, ανταποδοτικότητα) του κυβερνητικού έργου.

(ΙΙΙ) Στο δικτυακό τόπο του φορέα (https://www.nis.gr/el/national-cert/useful-info)  μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος  να βρει  πληροφορίες για την αποστολή, τους σκοπούς, την οργανωτικο-διοικητική και τη δομολειτουργική συγκρότηση, το corpus και το animus του φορέα καθώς και πολλά ιστορικά στοιχεία περί αυτόν. Χωρίς, βέβαια, να ξεχνά κανείς ότι «η ιστορία γράφεται από τους νικητές (τους έχοντας την εξουσία» όπως έλεγε ο Napoleon Bonaparte.

(IV) Σε γενικές γραμμές η ΕΥΠ είναι μια Μυστική Υπηρεσία όπως είναι οι αντίστοιχες  mutatis mutandis Υπηρεσίες Πληροφοριών όλων των κρατών του κόσμου ανεξάρτητα από το είδος, τη μορφή και την ποιότητα του πολιτεύματος που έχουν  με σκοπό την αντιμετώπιση των πάσης φύσεως Υβριδικών (Κλασικών και Ασύμμετρων) Εσωτερικών και Εξωτερικών Απειλών και Κινδύνων που δυνητικά μπορεί να εμφιλοχωρήσουν και να παρεισφρήσουν  στο εθνικό γίγνεσθαι όπως αναλύθηκαν στο προηγούμενο Άρθρο 385 (Μέρος 3).

(V) Είναι αυτονόητο ότι η «μυστικότητα» αφορά στο raison d΄ ȇtre, στο modus vivendi και στο modus operandi της ΕΥΠ όπως και όλων των Μυστικών Υπηρεσιών των κρατών του κόσμου.

Άλλωστε:

(α) «Λόγων απορρήτων εκφοράν μη ποιού», Περίανδρος

(β) «Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά», Πυθαγόρας.

(γ) «Η μυστικότητα είναι το πιο βασικό συστατικό στις κρατικές υποθέσεις», Cardinal Richelieu.

(δ) «Στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που λέγονται αλλά δεν γίνονται και πράγματα που γίνονται αλλά δεν λέγονται», αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Αν όμως κάποιος κρίνει και αξιολογήσει αυτά που συνέβαιναν και συνεχίζουν να συμβαίνουν στην Ελλάδα και ειδικά στην ΕΥΠ δεν πρέπει να ξεχνά ότι:

(i) «Μόνο σε δύο χώρες οι μυστικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κάνουν σωστά τη δουλειά τους: στην Ιαπωνία, επειδή δεν μιλάει κανένας και στην Ελλάδα, επειδή μιλούν όλοι», αείμνηστος Γεώργιος Παπανδρέου ο «γέρος της Δημοκρατίας».

(ii) «Δεν υπάρχουν καλύτερα φυλαγμένα μυστικά από τα μυστικά που όλοι μαντεύουν», George Bernard Shaw.

(VΙ) Οι περί ων ο λόγος Υπηρεσίες Πληροφοριών όλων των κρατών του κόσμου είναι διφυείς και διπρόσωπες όπως ο ρωμαϊκός θεός Ιανός (Ianus) ή ορθότερα όπως ο Dr Jekyll (καλός) και ο Mr Hyde (κακός) που συμβολικά περιγράφονται στην καταπληκτική και πασίγνωστη νουβέλα φανταστικής λογοτεχνίας «Η παράξενη υπόθεση του δόκτορος Τζέκιλ και του κυρίου Χάιντ (πρωτότυπος τίτλος The Strange Case of Dr Jekyll and Mr Hyde)» του Robert Louis Stevenson.

Η θετική πλευρά που είναι η façade (πρόσοψη) της ΕΥΠ αποτυπώνεται στο δικτυακό τόπο του φορέα σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση των Υβριδικών (Συμβατικών και Ασύμμετρων) Απειλών και Κινδύνων.

Η αρνητική πλευρά και τα άσχημα dessous της μακρόχρονης ιστορίας του φορέα μέχρι σήμερα (μεταπολεμική περίοδος, επταετία, μεταπολίτευση) περιλαμβάνουν πράξεις και ενέργειες οι οποίες είναι ακατονόμαστες και επαίσχυντες αφού με αυτές παραβιάζονται τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, τα Προσωπικά Δεδομένα, ο Νομικός και ο Πολιτικός Πολιτισμός, η Δημοκρατική Ευνομία και Ευταξία και lato sensu η Δικαιοκρατία (Κράτος Δικαίου) από κάθε συντρέχουσα άποψη.

Η στάθμιση, η μέτρηση, η βαθμολόγηση και η αξιολόγηση του «καλού-κακού» των πράξεων της ΕΥΠ είναι υπόθεση που επαφίεται στην ικανότητα και στην ευθυδικία των ad hoc Ανεξάρτητων Αρχών, των ad rem Επιτροπών της Βουλής και, πάνω απ΄ όλα, του Δικαικού Συστήματος της Ελληνικής Πολιτείας.

Από ηθικής, δικαιικής, ουμανιστικής και δημοκρατικής απόψεως δεν πρέπει κανείς να ξεχνά κανείς ότι «Όλον το έθνος αδικείται, όταν αδικείται ένας μόνος πολίτης» σύμφωνα με σοφία της ρήσης του μεγάλου Εθνομάρτυρα Ρήγα Φεραίου (Βελεστινλή).

 

(ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ)

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

{1} (α) Ν.4622/2019 (ΦΕΚ A’ 133/07.08.2019) Επιτελικό Κράτος: Οργάνωση, λειτουργία και διαφάνεια της κυβέρνησης, των κυβερνητικών οργάνων και της κεντρικής δημόσιας διοίκησης.

(β) Πρόκειται για ένα νέο νομικο-πολιτικό γραφειοκρατικό κατασκεύασμα και μόρφωμα όπου ο εκάστοτε πρωθυπουργός ενισχύει έτι περαιτέρω το θώκο του  ως primus solus, δηλαδή ως πρωτεύων παράγοντας του «αλλοπρόσαλλου κρατισμού» ο οποίος με αυτόν τον τρόπο μεταμορφώνεται με το μαγικό ραβδί του Harry Potter (Harry Potter΄s wand) σε αντίστοιχο αλλοπρόσαλλο  πρωθυπουργο-μονο-κρατισμό o οποίος αφενός είναι αμφίβολης επιτελεστικότητας (ανταποδοτικότητας και αποτελεσματικότητας) και αφετέρου είναι αποδέκτης κακοφημίας εξαιτίας διαφόρων απρεπών πράξεων  (ιδιαίτερα της ΕΥΠ) εφ΄ όσον «Φήμη κακή αργαλέη φέρει, χαλεπόν δ’ αποθέσθαι (Η κακή φήμη είναι βαρύ φορτίο και είναι δύσκολο να απαλλαγείς από αυτήν» από το επικό ποίημα του Ησιόδου  Έργα και Ημέραι.

{2} (i) Ανάλυση του χαοτικού και κακόφημου μοντέλου της Γενικής Κυβέρνησης (τελούσης σήμερα υπό το καθεστώς του Επιτελικού Κράτους, Ό.π. {1}) θα παρουσιαστεί σε επόμενο άρθρο το οποίο θα αναφέρεται στο διαχρονικά απύθμενο και λιαν εξευτελιστικό για όλους Δημόσιο Χρέος της Ελλάδας (κατά το Αιδώς Αργείοι του Όμηρου) καθώς και στις μελλοντικές προοπτικές αυτού με τεκμηρίωση συνοδευόμενη από facts and figures (ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία) και την αξιολόγηση των πεπραγμένων με τη χρήση Αναλύσεων των Τιμών των Μεγεθών  με Χρονολογικές Σειρές.

(ii) Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο όρος Δημόσιο Χρέος (ΔΧ) ή αγγλιστί Public Debt (PD) στα επίσημα έγγραφα των Εθνικολογιστικών Λογαριασμών που διενεργούνται σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα (Εθνικών και Περιφερειακών) Λογαριασμών εμφανίζεται με τον επίσημο όρο «Ακαθάριστο Ενοποιημένο Χρέος της Γενικής Κυβέρνησης» (ΑΕΧΔΚ), αγγλιστί Consolidated General Government Gross Debt (CGGGD). Το ΑΕΧΔΚ υπάγεται στη Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος (ΔΥΕ/EDP=Excessive Deficit Procedure) στο πλαίσιο των Δημοσιονομικών Κανονισμών της ΕΕ.

(iii) (α) Το θέμα θα αναλυθεί  στα επόμενα σε συνάρτηση με τις ΕθνΔημΑμΔαπ και την επονομαζόμενη 4η Ρήτρα Διαφυγής (Escape Clause) 2025-2028 στο πλαίσιο  του Προγράμματος  Επανεξοπλισμού της ΕΕ/Ετοιμότητα 2030  (Rearm EU/Readiness 2030)  σε συνδυασμό με τον ΜΠΑΕ για τις Ένοπλες Δυνάμεις την περίοδο 2025 έως 2036 του ΥΠΕΘΑ το οποίο είναι γνωστό ως Ασπίδα του Αχιλλέα. Το Πρόγραμμα είναι ύψους 25-28 δισ.€ για όλα τα έτη και εγκρίθηκε πρόσφατα από την κυβέρνηση στο ΚΥΣΕΑ.

(β) Η υπόθεση της Ασπίδας του Αχιλλέα θα συνδυαστεί με το χρηματοδοτικό και το χρηματοπιστωτικό πρόγραμμα των 800 δισ. € της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκ των οποίων η πιστωτική γραμμή είναι 150 δις. € για αμυντικούς εξοπλισμούς με σκοπό την ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Εξοπλιστικής Βιομηχανίας για οπλισμό «made in EU» που ευνοεί και την περαιτέρω ανάπτυξη της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας όπως θα αναλυθεί στα επόμενα. Και τούτο γιατί από οικονομικής απόψεως «οι κρίσεις πουλάνε καλά» όπως έλεγε ο αείμνηστος Umberto Eco ενώ από πλευράς αμυντικής θωράκισης «ση πατρίς εν γαρ τοις πόνοισιν αύξεται (η πατρίδα σου με τις αντιξοότητες γίνεται πιο δυνατή)» κατά τον Πίνδαρο.

(iv) (α) Πρωταγωνιστής της Ασπίδας του Αχιλλέα και του ΜΠΑΕ είναι ο Υπουργός του ΥΠΕΘΑ κ. Νίκος Δένδιας, γνωστός και από τη θητεία του ως Υπουργού Εξωτερικών με έμφαση στο γεγονός που συνέβη στην Άγκυρα στα μέσα Απριλίου 2021 σε επίσημο διάλογο με τον Τούρκο ΥΠΕΞ  Mevlüt Çavuşoğlu στον οποίο ο κ. Ν. Δένδιας εκφράστηκε με την  σκληρή γλώσσα της αληθείας «επί παντός του επιστητού».

(β) (i) Η αξιολόγηση με θετικό πρόσημο του κ. Ν. Δένδια περιλαμβάνει και άλλα καυτά ζητήματα κατά την περίοδο που ήταν Υπουργός Εξωτερικών. Για παράδειγμα: Στις 9/6/2020 η υπογραφή μαζί με τον Ιταλό Υπουργό Εξωτερικών  Luigi Di Maio  τη συμφωνία χωροθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας – Ιταλίας που ήταν από ιστορικής απόψεως η πρώτη συμφωνία οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ) της Ελλάδας.  Στις 6/8/2020 υπέγραψε τη συμφωνία για τη «μερική οριοθέτηση» της ΑΟΖ της Ελλάδας  με την Αίγυπτο με τον ομόλογο Υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry.

(ii) Επισημαίνεται ότι αυτές οι δυο οριοθετήσεις διευκόλυναν και ουσιαστικά επέτρεψαν (ως βάση σχεδιασμού) τη σύνταξη του Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) που είδε το φως της δημοσιότητας στις 4/4/2025 σύμφωνα με την Πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου 17-4-2025/ΦΕΚ Δ΄ 227 στο πλαίσιο της ευρύτερη της Εθνικής Χωρικής Στρατηγικής για τον Θαλάσσιο Χώρο (ΕΧΣΘΧ) όπου αποτυπώνονται επίσημα και για πρώτη φορά από την Ελληνική Πολιτεία τα «απώτατα δυνητικά όρια των θαλασσίων ζωνών της Ελλάδας». Θέμα το οποίο θα αναλυθεί εμβριθώς σε επόμενο άρθρο.

(v) Αυτά τα θετικά γεγονότα (Ό.π. (iii) και (iv)) που πιστώνονται στον κ. Ν. Δένδια σε συνδυασμό και με άλλες επίσημες πράξεις του ιδίου ανάλογης μορφής σε βάρος της αλλοπρόσαλλης Τουρκίας λ.χ. συνεντεύξεις, δηλώσεις σε επίπεδο ΝΑΤΟ (Σύνοδοι Υπουργών Άμυνας, Σύνοδοι Υπουργών Εξωτερικών) και σε επίπεδο  Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας, Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών),κ.λπ. έχουν δυσαρεστήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον Τούρκο Πρόεδρο Recep Tayyip Erdoğan ούτως, ώστε τα ποδηγετημένα, χειραγωγημένα και υποταγμένα Τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης να έχουν εξαπολύσει ένα διαρκή επικοινωνιακό πόλεμο κατά του N. Δένδια per se.

(vi) (α) Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα πολύ πρόσφατα (29/4/2025) μεσω του ΥΠΕΘΟΟ (Υπουργός κ. Κυριάκος Πιερρακάκη) υπέβαλλε το αίτημα ενεργοποίησης της Ρήτρας Διαφυγής των ΕθνΔημΑμΔαπ για τον υπολογισμό του Δημοσιονομικού Χώρου τον οποίο θα έχει στη διαθεσή της η χώρα τη διετία 2025-2026 στο πλαίσιο του πεδίου των «Καθαρών Δημοσίων Δαπανών».

(β) Με βάση τα μέχρι σήμερα επιτεύγματα της χώρας έχει δημιουργηθεί επαρκής Δημοσιονομικός Χώρος για την αύξηση των ΕθνΔημΑμΔαπ που μπορούν να επιτρέψουν κατ΄ εκτίμηση μια περαιτέρω αύξηση για το 2026 ύψους 500-600 εκατ.€.

(γ) Όλα τα προαναφερθέντα για τις Καθαρές Δημόσιες Δαπάνες (συναθροιστικά) στο πλαίσιο των οποίων εμπεριέχονται οι ΕθνΔημΑμΔαπ θα υποβληθούν από το ΥΠΕΘΟΟ στην ΕΕ (Annual Growth Report) προς έγκριση. Περί τα μέσα του Ιουνίου 2025 οι εκτιμήσεις θα έχουν «κλειδώσει».

(vii) (α) Grosso modo οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης (Κεντρικής Κυβέρνηση και λοιπά ΝΠΔΔ καθώς και τα ΝΠΙΔ που εποπτεύονται από την εκάστοτε Κεντρική Κυβέρνηση) ανέρχονται (μέχρι νεωτέρας) σε  1.730 (wow! όπως εκφράζεται η νεολαία) ενώ αυτοί που απασχολούνται (με όλες τις μορφές συμβάσεων εργασίας) στους Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης ανέρχονται σε περίπου 750.000 άτομα (holy crap! που λέγουν οι αγγλοσάξονες το οποίο για λόγους αυτολογοκρισίας δεν μεταφράζεται εδώ).

(β) Υπενθυμίζεται τα μέλη της ΓΚ υπό οποιαδήποτε ιδιότητα και εργασιακή σχέση από άκρου σε άκρο στην πυραμίδα της ιεραρχίας είναι «φοροδίαιτα και κρατικοδίαιτα» ενώ σε μεγάλο βαθμό είναι «εμμέσως πλην σαφώς εθνικο-χρεο-δίαιτα» αφού πολύ μεγάλο τμήμα του ΔΧ κατευθύνεται στις αμοιβές των μελών και στις δαπάνες της λειτουργίας της ΓΚ χωρίς, βέβαια, μέχρι σήμερα να επιδεικνύεται το value for money, δηλαδή η αξίας των χρημάτων και των πόρων από τη θυσία των φορολογούμενων πολιτών ή, όπερ το αυτό, η επιτελεστικότητα (ανταποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα) των θυσιών.

{3} Απόφαση Πρωθυπουργού Αριθμ. Υ133/8-11-2019 ΦΕΚ 4410/Β/3-12-2019: Σύνθεση και ανάθεση καθηκόντων γραμματέα του ΚΥΣΕΑ.

{4} (α) Η υπόθεση ανάγεται στο επίπεδο της διαχρονικής Ελληνο-Γαλλικής Φιλίας και Συνεργασίας (Αmitié et Partenariat Franco-Helléniques) στο πλαίσιο των Διμερών Ελληνογαλλικών Σχέσεων από τις οποίες προέκυψε η Ελληνο-Γαλλική Αμυντική Συμφωνία Macron – Μητσοτάκη (Partenariat stratégique de coopération en matière de défense et de sécurité) για την προμήθεια από την Ελλάδα σημαντικού εξοπλισμού από τη Γαλλία στο πλαίσιο του οποίου εντάχθηκαν inter alia οι τρεις πρώτες Φρεγάτες Belharra με  κατασκευάστρια εταιρεία τη Γαλλική Naval Group SA.

(β) Η συμφωνία υπερψηφίστηκε στη Βουλή με 191 ψήφους «Ναι». 109 βουλευτές  (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25)  ψήφισαν «Όχι». Δημοσιεύτηκε στο  Ν.4841 ΦΕΚ Α΄ 187/9-10-2021.

(γ) Το Πολεμικό Ναυτικό θα διαθέτει στο Στόλο του τις τρεις πρώτες φρεγάτες Belharra με τα ονόματα «Κίμων, Νέαρχος και Φορμίων μέχρι το τέλος του 2026. Η 4η φρεγάτα Belhara με το εμβληματικό όνομα «Θεμιστοκλής» θα παραδοθεί στο Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2028. Οι φρεγάτες θα είναι εξοπλισμένες με υψηλής τεχνολογίας και ισχύος υπεσύγχρονα όπλα λ.χ. στρατηγικούς πυραύλους Scalp Naval και αντιεροπορικών Aster 30 με τους ειδικούς ad hoc εκτοξευτήρες.

 

 

 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο