23 χρόνια της Ελλάδας στο ευρώ
Ελληνόγλωσσα αρκτικόλεξα και ακρωνύμια του Μέρους 1: ΑΕΠ: Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν. ΑμεΑ: Άτομα με Αναπηρία. ΑΝΠ: Άριστη Νομισματική Περιοχή. EE: Ευρωπαϊκή Ένωση. ΕΚ: Ευρωπαϊκή Κοινότητα ή Ευρωπαϊκές Κοινότητες. EKAE: Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενεργείας. ΕΚΑΧ: Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα. ΕΟΚ: Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα. ΗΒ: Ηνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας. ΗΕ: Ηνωμένα Έθνη. ΚΕΠΠΑ: Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας. ΚΠΑΑ: Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας. κ-μ: κράτος μέλος. ΟΗΕ: Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Π/Υ: Προϋπολογισμός. ΣΣΑ: Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. ΣΣΜ: Σύμφωνο Σταθερότητας και Μεγέθυνσης.
Ξενόγλωσσες βραχυγραφίες και ακρωνύμια του Μέρους 1: DGC: Directorate General for Communication (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής). EUR-Lex: European Law (Ευρωπαϊκός Νόμος). SGP: Stability and Growth Pact. USD: United States Dollar (Δολάριο ΗΠΑ).
Οι αριθμοί εκθέτες παραπέμπουν στις υποσημειώσεις
.
ΠΡΟΛΕΓΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ANTE PORTAS ΕΥΡΩ-ΕΚΛΟΓΕΣ
[1] Το 2024 είναι ένα κατεξοχήν εκλογικό έτος. Από μετρήσεις του Διεθνούς Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων AFP (Agence France-Presse) και του Economist που δημοσιεύθηκαν στον Ελληνικό Τύπο, αποτιμήθηκε ότι θα διεξαχθούν πολυάριθμες εκλογικές εθνικές ή/και προεδρικές αναμετρήσεις σε πολλές χώρες του κόσμου.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν σε 40 κράτη (από τα 193 του ΟΗΕ) των οποίων οι πολίτες αντιπροσωπεύουν το 41% του παγκόσμιου πληθυσμού και των οποίων το ΑΕΠ σωρευτικά αντιστοιχεί στο 42% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ του 20221.
Το 2024 αναδύεται λοιπόν σαν μια χρονιά εκλογών οι οποίες διενεργούνται στο πλαίσιο μιας Αδιάλειπτης, Πολυθεματικής, Πολλαπλής, Επάλληλης και Διογκούμενης με καλπάζοντα ρυθμό Διεθνούς Κρίσης των anni horribiles από το β΄ εξάμηνο του 2019 και επέκεινα χωρίς να μπορεί να γνωρίζει κανείς με στοχαστική βεβαιότητα και εμπιστοσύνη για το πόσο ακόμη χρόνο θα διαρκέσει η Διεθνής Κρίση και για το αν θα αρχίσει να μειώνεται ή αν θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο (που είναι και το πιθανότερο).
Με άλλα λόγια «Μηδενί συμφοράν ονειδίσης. Κοινή γαρ η τύχη και το μέλλον αόρατον» που λέει το εμβληματικό απόφθεγμα του Ισοκράτη.
Στη Διεθνή Πολιτική και Οικονομική Βιβλιογραφία καθώς και στη Διεθνή Ειδησεογραφία η Διεθνής Κρίση αποκαλείται Permacrisis (από τη σύνθεση των λέξεων permanent= μόνιμη και crisis=κρίση).
[2] Η περί ης ο λόγος Permacrisis η οποία είναι αποτέλεσμα των Γεωπολιτικών, Γεωπολιτισμικών (Σύγκρουση των Πολιτισμών)2, Γεωοικονομικών, Γεωστρατηγικών και Γεωστρατιωτικών Συγκρούσεων (συμπεριλαμβανομένης της Τρομοκρατίας) έχει διαμορφώσει ένα δυστοπικό, διαταραγμένο, παραμορφωμένο, κατακερματισμένο, επαχθές, απεχθές, ειδεχθές και εντροπικό Διεθνές Περιβάλλον.
Πρόκειται για ένα επονείδιστο για το ανθρώπινο γένος του 21ου αιώνα Διεθνές Περιβάλλον του οποίου το αναλλοίωτο χαρακτηριστικό είναι η πανχρονική ισχύς του αποφθέγματος «homo homini lupus est»3 (υπό πολλές μορφές και ποικίλες εκφάνσεις, φανερές και αφανείς).
Είναι νομοτελειακά αναπόφευκτο, διαλεκτικά αναμενόμενο και αιτιοκρατικά αναπότρεπτο ότι ένα τέτοιο φρικαλέο και αποκρουστικό Διεθνές Περιβάλλον αποτελεί τη γενεσιουργό αιτία της δημιουργίας ανεπιθύμητων επιπτώσεων και δυσμενών αντικτύπων στο εσωτερικό περιβάλλον τόσο των εθνικών κρατών όσο και των ομαδοποιημένων διακυβερνητικών ή/και υπερεθνικών συνεργειών των κρατών όπως λόγου χάριν συμβαίνει με το sui generis ατελές και ανολοκλήρωτο πολιτειακό μόρφωμα της «αυτοαποκαλούμενης» Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα αναλυθεί στα επόμενα.
[3] Στο πλαίσιο των προαναφερθεισών εκλογικών αναμετρήσεων οι οποίες διεξάγονται υπό αντίξοες και αποτρόπαιες ιστορικές συνθήκες, περίπου 449 εκατομμύρια ευρωπαίοι πολίτες (με δικαίωμα και με υποχρέωση ψήφου) θα κληθούν να αναδείξουν τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη νέα 5ετή περίοδο της θητείας τους 2024-2029.
Πρόκειται για τις 10ες εν σειρά ευρωεκλογές4 οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ της 6ης και της 9ης Ιουνίου 2024 στα 27 κ-μ της ΕΕ.
Με τη λογική του πολιτικού χρόνου (που διαφέρει του φυσικού) οι ευρωεκλογές ουσιαστικά θα διενεργηθούν σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από σήμερα.
Είναι urbi et orbi γνωστόν ότι έχουν ήδη ξεκινήσει όλες οι σχετικές με το θέμα διεργασίες και διαπραγματεύσεις (άλλες φανερές και άλλες κρυφές) με τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων και των εμπλεκομένων μερών κατά περίπτωση.
Το πώς διαμορφώνονται τελικά τα ψηφοδέλτια και με ποια «αξιοκρατικά κριτήρια» γίνεται η επιλογή των υποψηφίων wannabe celebrity, των σπουδαρχών, των θεσιθήρων, των προσοδοθήρων και των αρχολίπαρων του Eldorado του ευρωκοινοβουλίου είναι υπόθεση με πολλά dessous και τραγελαφικές εκφάνσεις οι οποίες προσώρας δεν θα αναλυθούν hic et nunc (εδώ και τώρα).
Απλά πρέπει να επισημανθεί ότι κάθε ευρωβουλευτής αμείβεται άμεσα και έμμεσα (μισθός και πρόσθετες αποδοχές)5 από τις Δαπάνες του Προϋπολογισμού της ΕΕ, δηλαδή από του ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες, με πολύ υψηλές προσόδους οι οποίες είναι προκλητικές και δεν αντιστοιχούν στην επιτελεστικότητα (παραγωγικότητα, αποδοτικότητα, αποτελεσματικότητα και value for money) του ρόλου που πραγματικά διαδραματίζει ο ευρωβουλευτής κατά την περίοδο της θητείας του ενώ πολλοί από τους ευρωβουλευτές είναι αμφίβολο για το αν διαθέτουν τον απαιτούμενο Θεσμικό και Οικονομικό Ευρωπαϊκό Αλφαβητισμό, την απαιτούμενη Θεσμική και Οικονομική Ευρωπαϊκή Δαημοσύνη και τον απαιτούμενο Θεσμικό και Οικονομικό Ευρωπαϊκό Εγγραμματισμό καθώς και αν διαθέτουν τα υπόλοιπα προσόντα και το portfolio για την επιλογή τους.
Παράλληλα έχουν ήδη αρχίσει οι ad hoc αναλύσεις και οι πρόδρομες δημοσκοπήσεις / σφυγμομετρήσεις καθώς και οι έμμεσες έρευνες της κοινής γνώμης στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των ερευνών του Ευρωβαρομέτρου τις οποίες διεξάγουν εταιρείες συμβούλων για λογαριασμό της Γενικής Διεύθυνσης Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DGC) που υπάγεται στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν) Ursula von der Leyen.
[4] Αξίζει να επισημανθεί ότι προσώρας και μέχρι νεωτέρας όλες οι μέχρι σήμερα αναλύσεις και έρευνες συγκλίνουν στο ότι θα υπάρξει μεγάλη άνοδος των εκλογικών σχηματισμών από τους πολιτικούς χώρους των «ευρωσκεπτικιστών και των αντιευρωπαϊστών» (διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων) που αναμένεται ότι θα μειώσουν σημαντικά την προϋφιστάμενη εκλογική δύναμη της ομάδας των «υποτιθέμενων για το θεαθήναι και των αυτοαποκαλούμενων ευρωπαϊστών» ή, όπερ το αυτό «γιαλαντζί και virtual reality ευρωπαϊστών» σε πολλά κ-μ της ΕΕ κατά περίπτωση.
Αυτό ακριβώς είναι το «φάντασμα που πλανιέται πάνω από την Πολιτική Ηγεσία, τους Αξιωματούχους, τους Γραφειοκράτες και lato sensu πάνω από την ευρω-δίαιτη Νομενακλατούρα των golden boys της ΕΕ καθώς και των διαπλεκομένων Lobbies που λυμαίνονται τους Ευρωπαϊκούς Πόρους (οι οποίοι προέρχονται από τους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες)» για να χρησιμοποιήσουμε σχηματικά και συνεκδοχικά ως δάνειο τη φράση των Karl Marx και Friedrich Engels από το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος (δημοσίευση 21/2/1848).
Πρόκειται για ένα ζήτημα το οποίο θα εξεταστεί λεπτομερώς με πολλά συνεχώς αναθεωρούμενα στοιχεία συνοδευόμενα από facts and figures σε επόμενα άρθρα προϊόντος του χρόνου μέχρι τις ευρωεκλογές τα οποία θα προσεγγίζουν το ζήτημα από τη γωνία θέασης των «γνήσιων και άδολων οπαδών του ιδανικού ευρωπαϊσμού» οι οποίοι συγκλίνουν στη γνώμη ότι ήγγικεν η ώρα για μια ρηξικέλευθη και ριζοσπαστική «Ευρωπαϊκή Εξυγιαντική, Εξαγνιστική και Καθαρτήρια Θεσμική, Πολιτική, Δομο-λειτουργική, Οργανωτικο-διοικητική, Νομισματική, Δημοσιονομική Αληθή και Πραγματική Μεταρρύθμιση της ατελούς, ανολοκλήρωτης, γερασμένης, ανίσχυρης, αναποτελεσματικής, ανισομερούς, ανισόρροπης, ευάλωτης και τρωτής ΕΕ από κάθε συντρέχουσα άποψη».
Πρόκειται για τη στοχοθεσία του «Κινήματος του Αληθούς και του Γνήσιου Εξευρωπαϊσμού» η οποία τρόπον τινά φέρνει στη μνήμη το σύνθημα «Glassnost (διαφάνεια, διαύγεια) και Perestroika (αναδόμηση, ανασυγκρότηση)» του αειμνήστου Mikhail Gorbachev με σκοπό την εξουδετέρωση του Διαρκούς Ελλείμματος Δημοκρατίας της «Γιαλαντζί (yalanci) και Virtual Reality ΕΕ» των πολλών ταχυτήτων όπου παρατηρείται κατακερματισμός των εθνικών κ-μ και αντίστοιχα των ευρωπαϊκών λαών σε τάξεις πληβείων (plebeii), ιππέων (eques) και πατρικίων (patricii).
Ουδεμία Πολιτειομετρική, Οικονομετρική, Κοινωνιομετρική, Διοικητικομετρική ή, όπερ το αυτό, οποιουδήποτε τύπου Θεματική Επιστημονικομετρική Έρευνα υπάρχει που να δείχνει ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς και ότι κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση στο πολιτικο-νομικο-οικονομικό κατασκεύασμα της Οικονομικής (Δημοσιονομικής) και Νομισματικής Ένωσης η οποία αυτοαποκαλείται ΕΕ ενώ ούτε πλήρως ευρωπαϊκή είναι (παρά ένα τμήμα της ευρωπαϊκής ηπείρου) αλλ΄ ούτε ένωση είναι.
Ακόμη χειρότερα από Νομισματικής απόψεως δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα κακέκτυπο της Θεωρίας των Άριστων Νομισματικών Περιοχών6 την οποία θα έπρεπε να απαρέγκλιτα να τηρεί χωρίς «κομπογιαννιτισμούς», αποκλίσεις και παρεκκλίσεις (όπως θα φανεί σε επόμενα άρθρα).
Από Δημοσιονομικής απόψεως το ίδιο mutatis mutandis συμβαίνει με το «επιστημονικά μη τεκμηριωμένο και αυθαίρετο» Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ/SGP) το οποίο έχει χαρακτηρισθεί ως «ηλίθιο» από τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Romano Prodi (1994-2004) και το οποίο πρόσφατα υπέστη κάποιες τροποποιήσεις ήσσονος σημασίας που θα αναλυθούν σε ad hoc άρθρο.
Ειρήσθω εν παρόδω είναι ορθότερο το ΣΣΑ/SGP να αποκαλείται Σύμφωνο Σταθερότητας και Μεγέθυνσης (ΣΣΜ/SGP) αφού το εννοιολογικό περιεχόμενο του όρου Ανάπτυξη (Development) διαφέρει του όρου Μεγέθυνση (Growth) όπως αναγράφεται στον επίσημο αγγλικό όρο του SGP.
Επειδή «ενός ατόπου δοθέντος μύρια έπονται» κατά τον Σοφοκλή, υπάρχουν και πολλές άλλες (μύριες) δυσάρεστες πλευρές της κακο-κατασκευασμένης Ευρωπαϊκής Πολυκατοικίας με τους 27 υπόγειους και υπέργειους ορόφους (δηλαδή τα 27 κ-μ) η οποία πολύ άνετα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως Ευρωπαϊκός Πύργος της Βαβέλ ή ακόμη ως Ευρωπαϊκή Commedia Del΄Arte και Opera Buffa.
Χωρίς να λείπουν και οι επιμέρους grotesque καταστάσεις που θα μπορούσαν κάλλιστα να οδηγήσουν στον επιθετικό χαρακτηρισμό του μορφώματος ως Ευρωπαϊκά Σόδομα και Γόμορα ή ακόμη και στον χαρακτηρισμό Ευρωπαϊκός Γεωπολιτικός Νάνος με κριτήριο αξιολόγησης τη «σκληρή ισχύ» αν αναλύσει κανείς τη γελοιοποιημένη ΚΕΠΠΑ (Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας) και την ανύπαρκτη ΚΠΑΑ (Κοινή Πολιτική Ασφάλειας και Άμυνας)
Όλα αυτά θα παρουσιαστούν αναλυτικά στα επόμενα άρθρα μέχρι τη διενέργεια των ευρωεκλογών.
[5] Ως γνωστόν οι ευρωβουλευτές μετά την εκλογή τους θα καταταχθούν εθελουσίως, αυτοβούλως, οικειοθελώς (όχι με βάση την εθνικότητα αλλά κατά συνείδηση και σύμφωνα με τις πεποιθήσεις και την ιδεολογία τους) στις αντίστοιχες Ευρωπαϊκές Πολιτικές Ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου που είναι πολυεθνικές.
Κατ΄ αυτόν τον τρόπο θα διαμορφωθεί ο νέος συσχετισμός των πολιτικών δυνάμεων και των εκλογικών σχηματισμών εντός του Ευρωκοινοβουλίου7.
Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας (υπογραφή 13/12/2007, ισχύς από 1/12/2009) έχει αυξηθεί αρκετά η εξουσία του Ευρωκοινοβουλίου αλλ΄ όχι ολοσχερώς όπως θα έπρεπε να είχε ένα θεσμικό όργανο (ολοκληρωμένο, μη κολοβό και μη κουτσουρεμένο) που εκλέγουν άμεσα οι πολίτες της ΕΕ (post hoc απαξίωση της ψήφου των ευρωπαίων πολιτών).
Με τη θεσπισμένη πρακτική της Συναπόφασης το Ευρωκοινοβούλιο συμμετέχει στη Θεσμική Τρόϊκα ή στο Θεσμικό Πολίτμπιρο ««Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Ένωσης (Συμβούλιο Υπουργών) – Ευρωπαϊκή Επιτροπή – Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».
Εννοείται το αυτονόητο. Ότι η θεσμική τρόϊκα τελεί υπό την πολιτική επικυριαρχία του υπερκείμενου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (Συμβούλιο Κορυφής) ανάλογα με το συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνονται κατά περίπτωση σέ αυτό (στη σχέση μεταξύ των σκηνοθετών, των πρωταγωνιστών και των κομπάρσων).
Υπενθυμίζεται ότι Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ή Συμβούλιο Κορυφής) είναι μεν θεσμικό όργανο αλλά δεν έχει νομοθετική εξουσία. Απλά οι εντολές του μεταφέρονται προς τα κάτω, δηλαδή στους praetor της θεσμικής τρόϊκας, για τυπική νομοθέτηση.
Μια καταμέτρηση δείχνει ότι η αποφασιστική εξουσία του Ευρωκοινοβουλίου ως αιρεσιμότητα (conditionality, δέσμευση) για Συναπόφαση ανέρχεται περίπου στο 80% του συνόλου των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων αλλ΄ όχι στο 20% των πολύ σπουδαίων αποφάσεων.
Οι Αποφάσεις που λαμβάνονται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επηρεάζουν τόσο το corpus όσο και το διορισμό του animus της πληθώρας των υφισταμένων και των υπό σύσταση Θεσμικών Οργάνων (αποφασιστικών ή/και γνωμοδοτικών), τις Στρατηγικές και τις Πολιτικές της ΕΕ, τον Π/Υ της ΕΕ, κ.λπ.
[6] Οι Ευρωεκλογές θα διεξαχθούν στο πλαίσιο του νέου (ευρω) εκλογικού νόμου του οποίου το Σχέδιο έθεσε σε διαβούλευση η Ελληνική κυβέρνηση8.
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Σχεδίου Νόμου βρίσκεται η διευκόλυνση των εκλογέων οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα άσκησης του εκλογικού δικαιώματος με επιστολική ψήφο για την εκλογή των ευρωβουλευτών της χώρας.
Πρόκειται για έναν ακόμη από τους πολυάριθμους εκσυγχρονιστικούς και μεταρρυθμιστικούς νόμους της κυβέρνησης ο οποίος θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα παράλληλα με την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων (επιτέλους ήγγικεν η ώρα!) εφ΄ όσον «Ό,τι δεν αρχίζει σήμερα, ποτέ δεν τελειώνει αύριο» που έλεγε ο μεγάλος Γερμανός ποιητής και φιλόσοφος Wolfgang von Goethe.
Είναι a priori σίγουρο ότι η επιστολική ψήφος θα αποτελέσει το πρόκριμα για την από τούδε και στο εξής εφαρμογή της στο μέλλον ακόμη και στην περίπτωση διεξαγωγής Δημοψηφισμάτων.
Θα πρέπει να επισημανθεί ότι η επιστολική ψήφος δεν διευκολύνει μόνον τους έλληνες πολίτες της διασποράς ή τους ετεροδημότες ψηφοφόρους ή εκείνους οι οποίοι την ημέρα των εκλογών θα γνωρίζουν ότι θα βρίσκονται εκτός επικράτειας ώστε να εγγραφούν έγκαιρα στους Εκλογικούς Καταλόγους.
Έχει επιπρόσθετα το συγκριτικό προοδευτικό, ουμανιστικό, δημοκρατικό και πάνω απ΄ όλα το δικαιωματικό πλεονέκτημα ότι διευκολύνει την ψήφο των ΑμεΑ καθώς επίσης και την ψήφο των εκλογέων που διαμένουν σε ιδρύματα μακροχρόνιας περίθαλψης και πρόνοιας.
Πρόκειται λοιπόν για μια ακόμη προοδευτική μεταρρύθμιση η οποία είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τα συμπεράσματα αυτού τούτου του ίδιου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου9 και συγχρόνως θα συμβάλλει ως αντίβαρο στη μείωση της αποχής από την ευρωκάλπη10.
Στο Ελληνικό Σχέδιο Νόμου διατηρείται το πλαφόν του 3% (ρήτρα αποκλεισμού) που προβλέπεται από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο11 επί των εκπεφρασμένων εγκύρων ψηφοδελτίων12 για την απόκτηση ευρωπαϊκής έδρας ενός εκλογικού σχηματισμού όπως τούτο έχει ήδη κριθεί ως νόμιμο συνταγματικό όριο από το Εκλογοδικείο (Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο του οποίου οι αποφάσεις είναι αμετάκλητες κατά το άρθρο 100 του Συντάγματος) όταν κατά το παρελθόν στην Ελλάδα είχαν κατατεθεί ενστάσεις αμφισβήτησης13.
Πέραν αυτού είναι προσώρας άγνωστον το αν η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πρόσθετες αλλαγές με διατάξεις οι οποίες θα αφορούν σε άλλες πτυχές της εκλογικής διαδικασίας.
Λόγου χάριν δυο είναι τα μείζονα και in vivo ερωτηματικά.
Πρώτον, αν θα διατηρηθεί στις ευρωκάλπες ο σταυρός προτίμησης ή αν θα διεξαχθούν με λίστα (που μάλλον είναι απίθανο);
Υπενθυμίζεται ότι η λίστα ίσχυε μέχρι τις ευρωεκλογές του 2009 και η σταυροδοσία εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογές του 2014.
Δεύτερον, αν θα είναι η χώρα μια ενιαία εκλογική περιφέρεια ή αν θα κατατμηθεί σε περισσότερες (μάλλον απίθανο);
Και αν κατατμηθεί σε πόσες και με ποια κριτήρια κατάτμησης; Με την προϋπόθεση βέβαια ότι η οριοθέτηση των ευρωεκλογικών περιφερειών να είναι ενάρετη αποφεύγοντας χειραγωγήσεις τύπου Gerrymandering14.
(Συνεχίζεται)
ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
{1} Το 2022 ο παγκόσμιος πληθυσμός ήταν περίπου 8 δισ. κάτοικοι σύμφωνα με τους υπολογισμούς των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ). Το 2024 στις κάλπες θα συμμετέχουν περίπου 3,26 δισ. πολίτες σε όλο τον κόσμο.
Κατά την Παγκόσμια Τράπεζα το 2022 το παγκόσμιο ονομαστικό ΑΕΠ ήταν 100,1 τρισ. USD.
Το ονομαστικό ΑΕΠ των χωρών στις οποίες θα διεξαχθούν οι εκλογές το 2024 προσεγγίζει τα 42 τρισ. USD σε τιμές του έτους 2022 γιατί ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η εκτίμηση του ΑΕΠ του 2023 που θα γίνει γνωστό ως μια πρώτη προσέγγιση περίπου τον Απρίλιο του έτους 2024.
{2} Πρόκειται για τη θεωρία της Σύγκρουσης των Πολιτισμών (The Clash of Civilizations) του Αμερικανού πολιτικού επιστήμονα Samuel Huntington η οποία δημοσιεύθηκε το 1993. Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία η πολιτισμική και η θρησκευτική ταυτότητα των ανθρώπων θα είναι η κύρια αιτία σύγκρουσης στον κόσμο.
{3} «Ο άνθρωπος για τον άνθρωπο είναι λύκος» του Λατίνου κωμωδιογράφου Πλαύτου και του Ρωμαίου πολιτικού, φιλοσόφου και ρήτορα Σενέκα.
{4} Οι 10ες εν σειρά ευρωεκλογές εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά στις 9-10/6/1979 για την πρώτη 5ετή περίοδο λειτουργίας του Ευρωκοινοβουλίου μέχρι τις 14-17/6/1984 που διεξήχθηκαν 2ες ευρωεκλογές.
Στις πρώτες εκλογές ο αριθμός των κ-μ των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (ΕΚ) ήταν 9. Σε αυτά περιλαμβάνονταν τα πρώτα 6 ιδρυτικά κράτη (Δυτική Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες) και οι 3 χώρες (ΗΒ, Ιρλανδία, Δανία) που προστέθηκαν με την 1η Διεύρυνση των ΕΚ (1/1/1973).
Χρησιμοποιείται ο όρος ΕΚ γιατί με τη Συνθήκη των Βρυξελών ή Συνθήκη Συγχώνευσης που υπογράφηκε στις Βρυξέλες στις 8/4/1965 και τέθηκε σε ισχύ την 1 Ιουλίου του 1967 επήλθε η συγχώνευση της ΕΚΑΧ, της ΕΚΑΕ και της ΕΟΚ σε μια Θεσμική Οντότητα την ΕΚ ή τις ΕΚ.
Στη Ελλάδα διενεργήθηκαν για πρώτη φορά ευρωεκλογές την 18η Οκτωβρίου 1981 ταυτόχρονα με τις εθνικές εκλογές γιατί, ως γνωστόν, η Συμφωνία Ένταξης της Ελλάδας στις ΕΚ είχε πραγματωθεί στις 29/5/1979 όπου προβλέπονταν η έναρξη ισχύος από την 1η Ιανουαρίου 1981.
Στο διάστημα από 1/1/1981 μέχρι 18/11/1981 διορίστηκαν 24 «προσωρινοί» έλληνες ευρωβουλευτές από τη Βουλή σύμφωνα με την εκλογική δύναμη των κομμάτων.
{5} Όταν θα γίνουν επισήμως γνωστά τα ψηφοδέλτια των εκλογικών σχηματιστών, θα δοθούν αναλυτικά στη δημοσιότητα τα στοιχεία τα οποία απαντούν στο ερώτημα του «πόσο θα κοστίσουν στους ευρωπαίους φορολογούμενους πολίτες οι ευρωβουλευτές» για την 5ετή θητεία τους 2024-2029.
Προσώρας από μια γρήγορη και grosso modo προσέγγιση οι μισθοί, οι αποζημιώσεις, οι επιπλέον αποδοχές και πολλές άλλες δαπάνες σωρευτικά οδηγούν στο ακόλουθο:
Κάθε ευρωβουλευτής κοστίζει στη ευρωπαίο φορολογούμενο πολίτη (άρα στον Π/Υ της ΕΕ) περίπου 40.000€ το μήνα ή 480.000€ το χρόνο και για την 5ετή θητεία του θα κοστίσει 2.400.000 € (μικτά).
Υπολογίζεται ότι τα κατ΄ ελάχιστον καθαρά ποσά που τελικά απολαμβάνει ο ευρωβουλευτής σε μια 5ετία ανέρχονται στο ποσό των 1.500.000€ ή των 300.000 € ανά έτος ή των 25.000€ το μήνα!!!
Κοινώς WOW!!! που λένε οι αγγλοσάξονες.
{6} Πρόκειται για τη θεωρία των Άριστων ή Βέλτιστων Οικονομικών Περιοχών (ΑΝΠ) του Καναδού καθηγητή Οικονομιών Robert Mundell (Βραβείο Νόμπελ Οικονομικών Επιστημών, 1999).
{7} Οι προηγούμενες ευρωεκλογές διεξήχθηκαν στο διάστημα 23-26 Μαΐου 2019. Ήταν οι ένατες εν σειρά από το 1979. Δεν είχε μέχρι τότε επισημοποιηθεί η αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ η οποία ίσχυσε επίσημα από την 1η/2ου/2020. Το 2019 εκλέχθηκαν 751 ευρωβουλευτές.
Εξαιτίας του Brexit οι έδρες μειώθηκαν σε 705. Απαιτούνται 353 ψήφοι για πλειοψηφία.
Σήμερα υπάρχουν 7 Πολιτικές Ομάδες και ένα σύνολο ευρωβουλευτών οι οποίοι ονομάζονται Μη Εγγεγραμμένοι και δεν ανήκουν σε καμία Πολιτική Ομάδα (49 ευρωβουλευτές).
Η μεγαλύτερη σε αριθμό ευρωβουλευτών είναι η ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (178 ευρωβουλευτές) και ακολουθεί η ομάδα Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (141 ευρωβουλευτές).
Το άθροισμα των ευρωβουλευτών των δυο ομάδων είναι 319. Δεν έχουν την πλειοψηφία των 353 ψήφων.
Προς τούτο αμφότεροι συνεργάζονται με την τρίτη στη σειρά ομάδα που είναι η Ανανεώστε την Ευρώπη (72 ευρωβουλευτές), δηλαδή οι Νεοφιλελεύθεροι, οπότε το άθροισμα των τριών ομάδων φτάνει στις 391 ψήφους και αποκτάται η απαιτούμενη πλειοψηφία.
Αν χρειαστεί υπάρχουν πάντοτε και άλλες «ομάδες προθύμων» που μπορούν να συνεργαστούν για την επίτευξη της επιδιωκόμενης πλειοψηφίας.
Περίπου με την ίδια αναλογία είναι μοιρασμένες και οι θέσεις των διορισμένων και των μετακλητών αξιωματούχων των θεσμικών οργάνων.
Εξαιτίας των Δημογραφικών Αλλαγών στα 27 κ-μ της ΕΕ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποφάσισε με την Απόφαση (ΕΕ) 2023/2061-22/9/2023 να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των ευρωβουλευτών στους 720 προσθέτοντας από έναν έως δυο ευρωβουλευτές σε μερικά κ-μ.
Η Ελλάδα παραμένει σταθερά στον αριθμό των 21 ευρωβουλευτών.
{8} Υπουργείο Εσωτερικών. Αναρτήθηκε για διαβούλευση στις 28/12/2023 και θα είναι ανοικτό σε σχόλια έως 10/1/2024. Το Σχέδιο Νόμου είναι συνέχεια του Ν. 4648/ ΦΕΚ Α΄ 205/16-12-2009 με τίτλο «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας».
{9} Ψήφισμα υπ΄ αριθμ. P9_TA(2020)0327 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Νοεμβρίου 2020 σχετικά με τον απολογισμό των ευρωπαϊκών εκλογών του 2019.
{10} Συνολικά στην ΕΕ28 στις Ευρωεκλογές (που συμμετείχε και το ΗΒ) οι οποίες διεξήχθηκαν στο διάστημα 23-26 Μαΐου 2019, η συμμετοχή ήταν 50,66% μόνον. Στην Ελλάδα ή συμμετοχή ήταν 58,69%. Το εύρος των τιμών συμμετοχής (max-min) ήταν πολύ μεγάλο. Το μεγαλύτερο ποσοστό συμμετοχής είχε το Βέλγιο (88,47%) και το ελάχιστο είχε η Σλοβακία (22,74%). Η Ελλάδα με ποσοστό συμμετοχής 58,69% κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των τότε 28 κ-μ.
{11} Τα αυθεντικά κείμενα που αφορούν στον εκλογικό νόμο των ευρωεκλογών, συμπεριλαμβανομένων των προοιμίων τους, είναι εκείνα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και είναι διαθέσιμα στο EUR-Lex.
Εν προκειμένω (ως προς της ρήτρα του 3%) επιτρέπεται η θέσπιση από τα κράτη μέλη ενός ορίου για την κατανομή εδρών το οποίο δεν πρέπει να υπερβαίνει, σε εθνικό επίπεδο το 5% των εκπεφρασμένων ψήφων.
{12} Στα εκπεφρασμένα έγκυρα ψηφοδέλτια δεν προσμετρούνται τα άκυρα και τα λευκά.
{13} Το Εκλογοδικείο απέρριψε τις ενστάσεις του ΛΑΟΣ και των Ελλήνων Ευρωπαίων Πολιτών αναφορικά με το πλαφόν του 3% που τους άφησε εκτός Ευρωβουλής τον Μάιο του 2014.
{14} Η διαστρέβλωση των εκλογικών περιφερειών βάσει του τρόπου οριοθέτησής τους όταν αυτές διαμορφώνονται κατά το δοκούν για να περιοριστεί η εκπροσώπηση του αντιπάλου και να αναδειχθεί η δύναμη αυτού που διαμορφώνει τις εκλογικές περιφέρειες.
Ο όρος Gerrymandering προκύπτει από το επίθετο του κυβερνήτη της πολιτείας της Μασαχουσέτης, του Elbridge Gerry ο οποίος σχεδίασε μια εκλογική περιφέρεια στο σχήμα της Σαλαμάνδρας (Salamander) εξ ου το Gerry-mander-ing.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου