Η εκδρομή του ΚΑΠΗ Βριλησσίων σε Καστοριά και Πρέσπες.

Πώς εξελίχθηκαν η δεύτερη και η τρίτη, ημέρες, της τετραήμερης εκδρομής του ΚΑΠΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ. 

2η μέρα της 4ημερης εκδρομής του ΚΑΠΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
Πλούσιο πρωινό και πρώτος σταθμός το Δυσπηλιο, επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο, στο οικομουσειο και τον Λιμναίο οικισμό. Είναι το μοναδικό οικομουσειο στην Ελλάδα. Ανασκευή ενός προϊστορικού χωριού 5,5 χιλιάδες χρόνια π.Χ. , αναπαράσταση χώρων κ αντικειμένων στα σπίτια. Το πιο σημαντικό είναι ότι πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο για την εποχή τους πολιτισμο. Ανακαλύφθηκε επίσης ένα είδος γραφής το πρώτο είδος κ η πρώτη φλογέρα! Ένα δείγμα της ανάγκης του ανθρώπου να επικοινωνεί. 
Στη συνέχεια καναμε την εθιμοτυπική επίσκεψη μας στο ΚΑΠΗ Καστοριάς, όπου μας καλωσόρισαν με τραγούδια καστοριανά κ γλυκά,τραγούδησαν κ τα δικά μας μελη φυσικά, ανταλλάχθηκαν δώρα μεταξύ των προέδρων των Ν.Π.Δ.Δ. Ευχαριστουμε πολύ για την πολύ φιλόξενη συμπεριφορά τους και φυσικά τους περιμένουμε με πολύ αγάπη στη πόλη μας ώστε να ανταποδώσουμε. Συνεχίσαμε με επίσκεψη στην Παναγία τη Μαυριωτισσα κ κατόπιν βόλτα στο Ντολτσο την παλιά πόλη με τα στενά πλακόστρωτα δρομάκια,τα παλιά αρχοντικα που μας θύμισαν την ακμή μιας άλλης εποχής.Η πόλη της Καστοριάς φημιζεται για τις περισσότερες εκκλησίες μεταβυζαντες(κάθε γειτονιά κ εκκλησία,οι περισσότερες μνημείο μεταβυζαντινο) .
Η ημέρα μας έκλεισε με επίσκεψη στο υπέροχο σπήλαιο του Δράκου (10 εκατομμυρίων ετών)που συνδέεται με τη λίμνη της Καστοριάς (η οποία έχει 12 μέτρα βάθος κ φιλοξενεί 200 είδη πτηνών) κ εν συνεχεία ελεύθερος χρόνος στη πόλη της Καστοριάς (ή Ιουστινιανουπολη μέχρι τον 5ο αιώνα,οχυρωμένη δε ως τον 14ο αιώνα, μέχρι την άλωση της),μία πόλη σε παρακμή πλέον...
3η μέρα της 4ημερης εκδρομής του ΚΑΠΗ ΒΡΙΛΗΣΣΙΩΝ.
Σας ευχόμαστε από τις όμορφες Πρέσπες καλό μήνα,εμείς έχουμε υπέροχο καιρό με λιακάδα!
Ο προορισμός μας σήμερα ο παραδοσιακός οικισμός Αγίου Γερμανού,ένα υπέροχο χωριό,
το πιο όμορφο στα 1040μ. υψόμετρο, πάνω από την Μεγάλη Πρέσπα (27χλμ. από το Πισοδέρι), ενα μεσαιωνικό κεφαλοχώρι. Είναι το μοναδικό χωριό των Πρεσπών που έχει διατηρήσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική του .Το 1912 ήταν ένας μικτός οικισμός, 1450 χριστιανών Μακεδόνων (στην πλειοψηφία τους σλαβόφωνοι) και 130 μουσουλμάνων Αλβανών. Το χωριό γνώρισε την περίοδο 1903-1908 τα αντίποινα τόσο του οθωμανικού στρατού, όσο και των ελληνικών ένοπλων σωμάτων, λόγω των αυτονομιστικών φρονημάτων των μακεδόνων κατοίκων του. Το 1949, με το τέλος του εμφυλίου, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν το χωριό τους και κατέφυγαν στη Γιουγκοσλαβία και σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η ελληνική διοίκηση εποίκησε το έρημο χωριό με Πόντιους και Βλάχους από την Ήπειρο.
Στο χωριό ξεχωρίζει η ομώνυμη βυζαντινή (11ος αι.) εκκλησία με τις νωπογραφίες του 11ου και 13ου αι.
Συνεχίζουμε με την επίσκεψη στον παραδοσιακό νερόμυλο του Αγίου Γερμανού ο οποίος δεν είναι απλά ένας νερόμυλος αλλά ένα πολιτιστικό μνημείο και αποτελεί σημείο αναφοράς για τον τόπο. Λόγω της επίσκεψης μας τον έθεσαν σε λειτουργία. Έχει βραβευτεί από την ΕΕ κ την Europa Nostra.
Στις Πρέσπες το σύστημα βιοποικιλότητας για τα παγκόσμια δεδομένα αποτελείται από 1500 είδη φυτών,19 είδη ψαριών,11 ειδη αμφιβίων οργανισμών,21 είδη ερπετών,45 είδη θηλαστικών κ 261 είδη πουλιών...Κορμοράνοι,Ίριδιοι κ πελεκανοι,στις λίμνες των Πρεσπών, αρκούδες, ζαρκάδια,ελάφια, αποτελούν τους πιο ενδιαφέροντες κατοίκους που μας καλωσορίζουν! Συνεχίζουμε στην Πύλη ,στον Αγ Αχιλειο και στο νησάκι, στη μικρή Πρέσπα και στους Ψαράδες στη μεγάλη Πρέσπα για φαγητό κ βαρκάδα για να δουμε τα ασκηταριά.









Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο