«ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗ ΖΩΗ – ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ».

Ο Δήμος Βριλησσίων, μέσω του Οργανισμού Κοινωνικής Προστασίας & Αλληλεγγύης (ΟΚΠΑ) και σε συνεργασία με το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ (Ε.ΚΕ.Α), δημιουργεί Τράπεζα Αίματος των εργαζομένων του και των κατοίκων της πόλης μας.
Οι αιμοδότες θα καταχωρούνται στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (ΕΜΑ) κι έτσι θα τους παρέχεται η δυνατότητα αίτησης για την νέα ηλεκτρονική ταυτότητα αιμοδότη, με την οποία θα διενεργείται πιο εύκολα η ταυτοποίηση και η εξυπηρέτησή τους σε οποιαδήποτε Υπηρεσία Αιμοδοσίας της χώρας, χωρίς μεσολαβητές.
Η πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής ξεκινά από τους εργαζόμενους σε όλο το Δήμο, τις υπηρεσίες του, τα ΚΕΠ και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.
Όσοι εργαζόμενοι προσφέρονται εθελοντικά να συμμετέχουν σε προγραμματισμένη αιμοδοσία από τον ΟΚΠΑΔΒ, θα λαμβάνουν διήμερη άδεια, όπως προβλέπει η Εγκύκλιος υπ΄ αριθ. ΔΙΔΑΔ/Φ.35.14/916/4084/15-2-2007/ άρθρο δεύτερο του ν. 3528/2007, παράγραφος 5 του άρθρου 50 του Υ.Κ., με εφαρμογή για όλες τις υπηρεσίες της χώρας: «Ο υπάλληλος που ανταποκρίνεται σε πρόσκληση από υπηρεσία αιμοληψίας για κάλυψη έκτακτης ανάγκης, καθώς και ο υπάλληλος ο οποίος μετέχει σε οργανωμένη ομαδική αιμοληψία δικαιούται ειδικής άδειας απουσίας, με πλήρεις αποδοχές, δύο (2) ημερών, συν την ημέρα που δίνουν αίμα μπορούν να αποχωρήσουν». (Η απόφαση χορήγησης άδειας ισχύει για όλους τους εθελοντές αιμοδότες εργαζόμενους.
Η αιμοδοσία θα πραγματοποιείται τρεις (3) φορές το χρόνο στο Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου (Λ. Πεντέλης 62, 1ος όροφος), κατόπιν προγραμματισμού και σχετικής ανακοίνωσης που θα έχει προηγηθεί από τον ΟΚΠΑΔΒ.
Απευθυνόμαστε σε όλους τους κατοίκους της πόλης μας, εθελοντές ή μη:
Διότι πιστεύουμε ότι πρέπει εμείς όλοι να δείξουμε έμπρακτα πως είμαστε ικανοί να αντιληφθούμε την μεγάλη σημασία της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Διότι μπορούμε όλοι να σώσουμε ζωές που μπορεί να κινδυνέψουν κάποια στιγμή.
Διότι η μοναδική πηγή προέλευσης του αίματος είναι ο άνθρωπος.
Με μία αιμοδοσία σου μπορείς να βοηθήσεις 3 διαφορετικούς ανθρώπους!
Ο πρώτος μπορεί να είναι κάποιος που βρίσκεται πολύ μακριά, ο δεύτερος μπορεί να μένει κάπου στην πόλη σου, ο τρίτος μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζεις και πρέπει να τον βοηθήσεις…
Τηλεφωνήστε για εκδήλωση ενδιαφέροντος εθελοντικής συμμετοχής  στο τηλέφωνο 210-8045564 στα Κ.Ι.Φ και στο 210-6135611 στα γραφεία του ΟΚΠΑΔΒ.
Εθελοντής Αιμοδότης-Ένα μοίρασμα ζωής
Η Αιμοδοσία σε νούμερα
Στην Ευρώπη το 100% του αίματος προέρχεται από εθελοντές αιμοδότες. Στην Ελλάδα η αντίστοιχη αναλογία είναι 58% . Προκειμένου, να υπάρχει αυτάρκεια αίματος χρειαζόμαστε 200.000 τακτικούς εθελοντές αιμοδότες ετησίως, δηλαδή το 2% του πληθυσμού. Ενάμιση μήνας είναι το ανώτατο χρονικό όριο που διατηρείται το αίμα. Από μία μονάδα αίματος παρασκευάζονται μία μονάδα συμπυκνωμένων ερυθρών, μία μονάδα πλάσματος και μία μονάδα αιμοπεταλίων και μεταγγίζονται 3 ασθενείς.
Κάθε 2 δευτερόλεπτα κάποιος χρειάζεται αίμα.
Μπορώ να γίνω αιμοδότης?
Αν είσαι 18-65 χρονών, πάνω από 50 κιλά, χωρίς σοβαρά προβλήματα υγείας μπορείς να δίνεις αίμα κάθε 3 μήνες. Φρόντισε την ημέρα που θα αιμοδοτήσεις, να είσαι ξεκούραστος και να έχεις φάει ένα ελαφρύ γεύμα(π.χ. τοστ, κουλούρι κτλ).
Τι πρέπει να προσέξω?
Θυμήσου να έχεις μαζί σου ένα επίσημο έγγραφο προκειμένου να μπορέσεις να ταυτοποιηθείς (π.χ. ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης) και τον ΑΜΚΑ σου, προκειμένου να μπορέσεις να καταχωρηθείς στο Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών(ΕΜΑ) και να έχεις την δυνατότητα να βγάλεις την νέα ηλεκτρονική ταυτότητα, μόνος σου ή με την βοήθεια κάποιας αιμοδοσίας.
Τι να περιμένω την ημέρα της αιμοδοσίας?
Θα συμπληρώσεις ένα σύντομο ιστορικό, θα ελεγχθεί η αιμοσφαιρίνη κι η πίεση σου και θα συζητήσεις με τον γιατρό της αιμοδοσίας όποια αμφιβολία ή απορία έχεις σχετικά με την κατάσταση της υγείας σου και θεωρείς ότι μπορεί να επηρεάσει την αιμοδότηση σου. Η διαδικασία της αιμοληψίας διαρκεί περίπου 10 λεπτά κι είναι ανώδυνη κι ασφαλής. Μετά την αιμοδοσία θα σου προσφερθεί ένα σνακ και θα παραμείνεις στον χώρο για 10 λεπτά. Τις επόμενες ώρες καλό θα ήταν να φροντίσεις να πιεις πολλά υγρά, να μην καπνίσεις για 1-2 ώρες, να μην σηκώσεις βάρος από το χέρι που αιμοδότησες και να αποφύγεις την έντονη άσκηση.
Σε περίπτωση που αισθανθείς κάποια αδιαθεσία ή ενόχληση επικοινώνησε αμέσως με την αιμοδοσία.
Γιατί εγώ?
Η μοναδική πηγή προέλευσης του αίματος είναι ο άνθρωπος. Ο χρόνος που μπορεί να διατηρηθεί το αίμα είναι μέχρι 42 ημέρες το πολύ.
Για σκέψου τώρα το εξής…….
Με μία αιμοδότηση σου μπορείς να βοηθήσεις 3 διαφορετικούς ανθρώπους. Ο πρώτος μπορεί να είναι κάποιος που βρίσκεται πολύ μακριά, ο δεύτερος μπορεί να μένει κάπου στην πόλη σου, ο τρίτος μπορεί να είναι κάποιος που γνωρίζεις… κάποιος στην γειτονιά σου ας πούμε που δεν μοιράστηκε ποτέ μαζί σου το γεγονός, ότι πάσχει από μια ασθένεια που χρειάζεται μετάγγιση ή ίσως το γεγονός, πως του συνέβη κάποτε ένα τροχαίο ατύχημα κι αν δεν είχε μεταγγιστεί, δεν θα τα είχε καταφέρει να ζήσει.
Σκέψου επίσης πως…..
εάν δώσεις μία φορά αίμα, θα σώσεις τρεις ζωές· εάν παρακινήσεις 3 ακόμα ανθρώπους να αιμοδοτήσουν, θα σωθούν 9 ζωές· εάν κι αυτοί παρακινήσουν άλλους τρεις, θα σωθούν 27 ζωές…..81…243…729…2.187…6.561….19.683..59.049 ….177.147 ζωές…
ΕΣΥ και 3 ακόμα..και 3 ακόμα… και 3 ακόμα…
πόσες ζωές μπορούν να επηρεαστούν από αυτήν την αλυσίδα αριθμών? Πόσο μοίρασμα ζωής εμπεριέχεται σε μόνο 10 λεπτά? ….

ΜΟΙΡΑΣΟΥ ΤΗΝ ΖΩΗ- ΔΩΣΕ ΑΙΜΑ

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο του Αργύρη Ντινόπουλου